Любопитно

Продуктиза Телешки бургер

    За кюфтетата (8 големи):
    • 300 грама свинско мляно месо "Димят"
    • 600 грама телешко мляно месо "Димят"
    • 6 супени лъжици галета
    • 2 яйца
    • 1 1/2 супена лъжица Уорчестър сос
    • 2 чаени лъжици горчица
    • 1 глава лук, настъргана
    • 4-5 скилидки чесън, смляни
    • Сол и пипер
    • 8 резена сирене чедър (или друг вид по ваш избор)
    • 8 хлебчета за бургери, срязани на две
    За гарнитура:
    • 3 големи глави червен лук, нарязани на едро
    • 2 супени лъжици захар
    • Зехтин
    • 5 супени лъжици сушени домати, нарязани на ситно
    • Сол и пипер
    Допълнителна гарнитура:
    • Бекон, нарязан на тънки ленти
    • Пресни домати, нарязани на шайби
    • Зелена салата
    • Кетчуп и майонеза

Телешки бургер

  • 30 мин.
  • 8
    За приготвянето на бургерите:
    1. В голяма купа смесете всички съставки без сиренето и хлебчетата. Разбъркайте добре с ръце докато каймата се омеси с подправките и яйцата.
    2. С ръце оформете големи топки (8 на брой), след което нежно ги притиснете с ръце докато се получат плоски кръгове. Поставете кюфтетата върху плитка тава, застелена с хартия за печене.
    3. Поставете в хладилника за около 30 минутки да стегнат.
    Междувременно::
    1. Загрейте няколко лъжици зехтин в голям тиган, на средно-висока температура. Добавете лука, сушените домати, захар, сол и пипер. Гответе лука докато омекне и се карамелизира. Оставете настрана.
    2. Загрейте фурната на 180 С и застелете плитка тава с хартия за печене. Подредете парчетата бекон върху хартията за печене и печете в загрята фурна около 7-8 минути, или докато станат хрупкави. Прехвърлете в малка купа и покрийте с фолио или чиния за да ги държите топли.
    3. Върху същата тава и хартия за печен поставете хлебчетата с отрязаната страна нагоре и оставете настрана докато стане време да ги изпечете.
    4. Извадете кюфтетата от хладилника. Загрейте няколко лъжици зехтин в голям тиган и сложете кюфтетата да се готвят. Запържете ги от двете страни на средно-висока температура. Малко преди да са готови поставете по едно парче сирене върху всяко кюфте и сложете питките във фурната за 2 минути.

    Сглобете:

    1. Извадете питките от фурната, поставете по едно кюфте върху всяка питка, отгоре сложете по малко от лука, бекона, домати, зелена салата или други гарнитури по ваш избор.
    2. Сервирайте веднага.